Registrací získáte možnost přispívat, diskutovat, měnit vzhled... |
|
|
Potraviny a antibiotika
|
Používání antibiotik vede ke stabilizaci škály genů v životním prostředí, které jsou rezistentní vůči antibiotikům. Uvádí to zpráva Americké mikrobiologické akademie (AAM - American Academy of Microbiology). Patogenní bakterie a organizmy, které nezpůsobují nemoci, mohou začít být odolné na antibiotika; bakterie lidského a zvířecího původu mohou sloužit jako zásobárny pro rezistentní geny. Vědci se nyní pokoušejí stanovit pravděpodobnost, s jakou se z těchto genů přenese rezistence na antibiotika na ostatní populace bakterií, zvířat či dokonce na člověka.
Výzkumné studie ukázaly, že patogeny, rezistentní vůči antibiotikům, a možná také bakteriální geny jsou přenositelné ze zvířat na člověka. Jako médium pro přenos zde mohou sloužit potraviny, voda a přímý kontakt. Přenositelnost bakterií rezistentních na antibiotika na ostatní druhy bakterií spojených se zvířaty zvyšuje velmi vážné obavy o používání antibiotik v zemědělství, poznamenává zpráva; AAM uvažuje, že obavy jsou třívrstvé: - zaprvé, že geny rezistentní na antibiotika se množí v životním prostředí, protože se v zemědělství antibiotika používají; - zadruhé, že geny odolné vůči antibiotikům mají negativní dopad na zdraví obyvatelstva; - zatřetí, že tyto geny mají negativní dopad na zdraví zvířat a produkci. Zpráva AAM podává závěry třiceti dvou vědců, kteří se společně zaměřili na dopad bakterií odolných na antibiotika v zemědělství a provedli kritické ohodnocení takového dopadu. Zpráva zahrnuje diskuzi k nejlepšímu přístupu porozumění problému a k výzkumu antibiotické rezistence, k přenosu genů odolných vůči antibiotikům a intervenční strategie k zabránění výběru a rozšíření genů, které jsou rezistentní k antibiotikům.
8.1.2003 Autor:Petr Pilin Zdroj: Svět spotřebitelů
- -
|
|
|
|