Vítejte na ZDRAV.cz
  Hledat

Rozšířené hledání

  Menu
· Všechna témata
· Archiv
· Statistiky
  Přihlášení
Uživatelské jméno

Heslo

Registrací získáte možnost přispívat, diskutovat, měnit vzhled...
  Uživatelské menu

  Bezcigaret.cz
Do nového dne
uh, uh, uh
s cigaretou
  Redakce
· Reklama
· Redakce
· Prohlášení
  Archiv html
· Adresář firem
· Zákony a vyhlášky
· Marketing pro zdraví
  Zdrav.cz

Přidat zdrav.cz
do Oblíbených položek

Ikona na Vaše stránky
www.zdrav.cz

Zdrav.cz
jako Výchozí stránka

Středa, 20.Listopad 2002 Oznámení 

bylo dosud prokázáno jen na krysách, ale nikoli na člověku. Akrylamid má u krys prokázaný rakovinotvorný účinek. Přesto německá ministryně zemědělství a ochrany spotřebitelů nedávno varovala před konzumací potravin s obsahem akrylamidu. Pro člověka potenciálně nebezpečná látka vzniká v potravinách bohatých na uhlovodany jako vedlejší produkt hnědnoucí reakce při pečení, smažení, grilování či fritování jak v průmyslové výrobě, tak i v domácí troubě ...
Oč tmavší jsou ve výsledku například hranolky, pečené brambory, některé druhy pečiva, káva či pražené kukuřičné vločky (cornflakesy), o to vyšší je pravděpodobnost výskytu látky.
Spotřebitelům lze doporučit vyhýbat se konzumaci potravin s obsahem akralamidů a pokud si připravují pokrmy sami pak spíše vařit a pokud už pečou nebo smaží, pak jen pomalu a nikoli do hněda nebo dokonce do černa, a odpustit si tedy kýženou křupavou kůrčičku.
2002-11-20
Zdroj: ČTK



- Vytisknout stránku -

  Související odkazy
 Více z Tématu - Oznámení

  Zdravotnické akce
Žádná akce!
Why not submit yours?


[Kalendář]

Copyright (c) 1998-2003 Marketing pro zdraví

Powered by PostNuke - GPL redakční systém