Registrací získáte možnost přispívat, diskutovat, měnit vzhled... |
|
|
Kvalita potravin z ekologického zemědělství
|
je v současné době předmětem zájmu odborníků. Podle Bengtha Lundegardtha z univerzity v Uppsale je pravděpodobné, že např. v USA souvisí se špatnou výživou každé šesté úmrtí z deseti. Jedná se o nádorová onemocnění, kardiovaskulární choroby, mrtvice, diabetes a aterosklerózu. Stravovací studie a výsledky několika sledovacích a klinických studií naznačují, že konzumace organicky (ekologicky) vypěstované stravy lidskému zdraví prospívá. Ale ne všechny potraviny, které jsou vyrobeny bez pomoci chemického hnojení a postřiků proti nejrůznějším škůdcům rostlin jsou tak zdravé, a zcela bez rizik jak se mnoho lidí domnívá.
Ekologické zemědělství nás zcela zbaví obav ze škodlivých zbytků chemikálií, které se dostanou do potravin při konvenční výrobě. Bohužel nás neochrání před rizikem plísňových jedů, tzv. mykotoxínů, které vznikají v potravinách rostlinného původu působením různých plísní ( zejména rody Aspergillus, Penicillium a Fusarium), které jsou všudypřítomné. Podle některých předpokladů existuje u ekologického zemědělství vyšší riziko kontaminace mykotoxiny, protože při výrobě organicky vypěstovaných potravin se nepoužívají pesticidy, což může vést ke zvýšenému výskytu plísní. V posledních letech proběhlo několik studií, které porovnávaly obsah mykotoxinů v konvenčně a ekologicky vypěstovaných potravinách. Z výsledků však nelze utvořit jednoznačný závěr a nelze tvrdit, že zavedení ekologického zemědělství vede ke zvýšenému riziku kontaminace potravy mykotoxiny. Uvedl to na semináři o kvalitě potravin z ekologického zemědělství ( Praha, VŠCHT, 7.2.2003) holandský výzkumník Dr.Ruud van den Bulk. Méně známým potenciálním rizikem ekologických potravin je pěstování odolných odrůd rostlin. Ty se brání různým škůdcům a chorobám tím, že přirozenou cestou produkují ve svém těle obranné látky, tzv. fytoalexíny. Dnes nejsme schopni říci, zda vyšší obsah fytoalexínů v odolnějších odrůdách nepředstavuje nějaké zdravotní riziko. 2003-02-07 Zdroj: seminář “Kvalita potravin z ekologického zemědělství“
- -
|
|
|
|