Registrací získáte možnost přispívat, diskutovat, měnit vzhled... |
|
|
Jód ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví (č. 53/2002 Sb)
|
kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, použití látek přídatných, pomocných a potravinových doplňků, příloha č.4.
Tab. č. 1 Potravní doplňky povolené k obohacování potravin a jejich referenční dávky Potravní doplněk: Jód. Referenční dávka: 150 mikrogramů (μg) Povolené formy jódu: Jodid draselný, jodid sodný, jodičnan sodný. Hraniční denní dávky vitaminů a některých prvků v přípravcích nepodléhajících registraci. Jód: 200 mg.
Část 3 vyhlášky. Druhy potravin, povolená množství, tab. č. 2, procentický podíl referenční dávky ve 100 g resp.100 ml potraviny: JÓD: Mléko, chléb, běžné a jemné pečivo, nealko nápoje, koncentrát k přípravě nealko nápojů, pivo, ovocný a bylinný čaj, instantní čaje, dehydratované výrobky: 20 % referenční dávky. Masné a rybí výrobky, výrobky z brambor, těstoviny, směsi z obilovin (müsli), mléčné výrobky: 30 % referenční dávky. Zpracované ovoce a zelenina, trvanlivé pečivo, cukrářské výrobky: 50 % referenční dávky. Cukrovinky: 100 % referenční dávky. Žvýkačky, kořenící přípravky: 200 % referenční dávky.
Zdroj: Mezirezortní komise pro řešení jódového deficitu Aktualizace: 28.1.2003.
- -
|
|
|
|