Registrací získáte možnost přispívat, diskutovat, měnit vzhled... |
|
|
Provozování dětských táborů
|
Od ledna 2001 platí nový zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, který určuje povinnosti také pro provozovatele zotavovacích akcí. Součástí tohoto zákona jsou i prováděcí vyhlášky, které podrobněji stanovují požadavky na zotavovací akce. Jedná se o vyhlášku č. 106/01Sb. o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, o vyhlášku č. 107/01 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, o vyhlášku č. 376/00, kterou se stanoví požadavky na pitnou vodu, rozsah a četnost její kontroly. V následujících odstavcích jsou ve stručné formě vyjmenovány zásady uvedených dokumentů. Jejich dodržení zabezpečí kvalitní, úspěšný a bezproblémový průběh tábora.
Povinnosti provozovatele
1. Ohlásit zotavovací akci 1 měsíc před zahájením tábora orgánu ochrany veřejného zdraví (OHS) a) termín a místo konání tábora b) počet dětí zúčastněných na této akci c) způsob jejího zabezpečení pitnou vodou Tato povinnost se vztahuje na zotavovací akce při pobytu 20 a více dětí ve věku do 15 let na dobu delší než 4 dny. U ostatních podobných akcí (tj. po kratší dobu, menší počet dětí) není zákonem stanovena ohlašovací povinnost na OHS, ale je nutné zajistit hygienicky nezávadný stav zařízení, zdroj pitné vody a účast způsobilých osob jako u jiných zotavovacích akcí.
2. Zajistit dokumentaci účastníků tábora u dětí – potvrzení o zdravotní způsobilosti vystavené ošetřujícím lékařem písemné prohlášení zákonných zástupců (nesmí být starší než 1 den) o aktuálním zdravotním stavu dítěte a tzv. bezinfekčnost - dítě v posledních 14 dnech před odjezdem nepřišlo do styku s infekčním onemocněním u osob zajišťujících dozor - potvrzení o zdravotní způsobilosti k práci s dětmi vystavené praktickým lékařem výjimka – nepožaduje se u zdravotnických a pedagogických pracovníků u osob zajišťujících stravování - zdravotní průkaz vydaný praktickým lékařem 3.Další povinnosti provést instruktáž všech osob účastnících se zotavovací akce s výjimkou zdravotníka zajistit zdravotníka (např. lékař, student po ukončení 3. ročníku LF, všeobecná zdravotní sestra, dětská sestra, porodní asistentka, nebo osoba, která absolvovala kurz první pomoci zaměřený na zotavovací akce vybavit lékárničku zajistit péči praktického lékaře v místě konání tábora vést zdravotnický deník a seznam účastníků uchovávat zdravotnický deník a seznamu účastníků po dobu 6 měsíců po skončení tábora informovat zákonného zástupce dítěte o léčbě a zdravotních potížích dítěte na táboře (nezapomenout informovat o odstranění klíštěte)
Nejdůležitější hygienické požadavky
P I T N Á V O D A Na zotavovací akci musí být zajištěno zásobování pitnou vodou. Pitná voda musí odpovídat hygienickým limitům stanoveným pro individuální zásobování pitnou vodou. Doporučujeme zásobování zotavovací akce z veřejného vodovodu nebo z veřejné studny, která je pravidelně kontrolována. V případě zásobování z individuální studny je nutné rozsah laboratorního vyšetřování předem konzultovat s orgánem ochrany veřejného zdraví (OHS). Možnost zásobování tábora ze studánek se nedoporučuje. Zásobování vodou lze také zajistit donášením nebo dovozem pitné vody, nebo využíváním vody balené. K dovozu pitné vody musí být použity uzavřené nádoby z materiálů určených k přímému styku s pitnou vodou a musí být vyčleněny jen k tomuto účelu. Dostatek pitné vody musí být zajištěn kpití, čištění zubů, vaření, mytí nádobí, čištění pracovních ploch v kuchyni a k provozu ošetřovny a izolace. K účelům osobní hygieny a úklidu lze používat vodu, která vyhovuje hygienickým limitům vody ke koupání.
S T R A V O V Á N Í prostorové podmínky - vyhláška č. 107/01Sb. stanoví hygienické požadavky na provozovny stravovacích služeb - na objekty, které poskytují stravovací služby jen po dobu konání zotavovací akce, se nevztahují stavebně technické požadavky vyhlášky č. 107/01Sb. - na stanových táborech se prostory pro stravování skládají vždy z jídelny, kuchyně a skladovacího prostoru - čisté a nečisté činnosti musí být v kuchyni prostorově nebo časově odděleny - pracovní plochy (desky) musí být různé pro práci s potravinami tepelně neopracovanými a pro práci s tepelně opracovanými pokrmy - potraviny musí být skladovány za podmínek stanovených výrobcem nebo zvláštním právním předpisem - zásady osobní a provozní hygieny musí být vždy dodrženy !! - odběr a uchovávání vzorků jídel se nevyžaduje
provozní podmínky - stravu podávat 5x denně - nápoje k dispozici po celý den v krytých nádobách s výpustním kohoutem - na stanových táborech do 50 účastníků se mohou děti podílet na celé přípravě stravy a jejím výdeji při dodržení zásad osobní a provozní hygieny, zdravotní stav dětí musí být posouzen zdravotníkem - u větších táborů se děti mohou podílet na přípravě stravy jen před jejím tepelným opracováním a při pomocných pracích
Zákaz podávání některých potravin: např. mléko a mléčné výrobky mimo tržní síť, tepelně neopracovaná smetana, vejce, výrobky z tepelně neopracovaného masa.
U M Ý V Á R N Y A Z Á C H O D Y na 5 dětí 1 umyvadlo nebo 1 výtokový kohout, na 30 dětí 1 sprchová růžice, U stanových táborů možno zajistit denní mytí dětí ve vodoteči, která odpovídá kvalitě vody ke koupání (I. a II. třída čistoty povrchové vody) na prvních 20 dětí 2 záchody, na každých dalších 20 dětí další záchod.
U B Y T O V Á N Í - ve stavbách plocha na 1 dítě 3 m2, patrová lůžka až pro děti starší 10 let, - ve stanech prostor pro spaní a uložení osobních věcí musí být izolován proti vlhku a chladu (nejlépe dřevěné rohože, podlážky).
Autor: MUDr. Marta Tmějová Recenze: doc.MUDr. Lumír Komárek, CSc. © Státní zdravotní ústav Praha, 2001
- -
|
|
|
|