Vítejte na ZDRAV.cz
  Hledat

Rozšířené hledání

  Menu
· Všechna témata
· Archiv
· Statistiky
  Přihlášení
Uživatelské jméno

Heslo

Registrací získáte možnost přispívat, diskutovat, měnit vzhled...
  Uživatelské menu

  Bezcigaret.cz
Do nového dne
uh, uh, uh
s cigaretou
  Redakce
· Reklama
· Redakce
· Prohlášení
  Archiv html
· Adresář firem
· Zákony a vyhlášky
· Marketing pro zdraví
  Zdrav.cz

Přidat zdrav.cz
do Oblíbených položek

Ikona na Vaše stránky
www.zdrav.cz

Zdrav.cz
jako Výchozí stránka

Středa, 30.Červenec 2003 Články 

představují jen "malé zdravotní riziko"Analýza, která byla nedáno zveřejněna v Británii zveřejněna, konstatuje, že jsou geneticky modifikované plodiny jen "velmi malým" rizikem pro veřejnost. List Guardian k tomu poznamenává, že je toto zjištění zřejmě podstatným krokem směrem ke komerční výrobě potravin z geneticky modifikovaných plodin ve Velké Británii.

akta_x.gif

Analýza, kterou vypracoval panel 25 odborníků, konstatuje, že "neexistují žádné vědecké argumenty, proč by se měly zakázat všechny genetické plodiny a potraviny z nich vyráběné". Autoři však zdůrazňují, že zjištění analýzy nelze brát jako "stoprocentní schválení" všech geneticky modifikovaných plodin; každý druh je nutno "zkoumat zvlášť".
Kritikové však poukazují na to, že prý vědecký tým nezkoumal politiku výroby geneticky modifikovaných plodin dostatečně přísně. Bývalý britský ministr životního prostředí nazval tuto zprávu "veřejným skandálem". Zpráva dochází k závěru, že "riziko lidskému zdraví od geneticky modifikovaných plodin, které jsou v současnosti na trhu, je velmi nízké". Zpráva však dodává, že je důležité vypracovat "technologie pro zjišťování bezpečnosti geneticky modifikovaných plodin, efektivní dohled a monitorující systém a systém pro označování výrobků", aby byla veřejnost připravena na "větší rizika", která mohou vzniknout při pěstování budoucích geneticky modifikovaných plodin.
Vědecký tým konstatoval, že největším problémem současné generace geneticky modifikovaných plodin je jejich potenciální vliv na zemědělskou půdu a na flóru a faunu. Zpráva konstatuje, že je zapotřebí dalšího výzkumu, zejména v oblasti ekologie půdy a biodiverzity zemědělských oblastí.
Zpráva dovozuje, že z experimentů pěstování nynější generace geneticky modifikovaných plodin vyplývá, že je velmi nepravděpodobné, že by tyto plodiny ovládly krajinu a staly se problematickými. Přesto však existují mezery ve vědeckých znalostech v této výzkumné oblasti a situace se stane v budoucnu složitější, pokud bude k dispozici širší sortiment geneticky modifikovaných plodin."
Na druhé straně vědci "nemohou vědět všechno", a jestliže budeme paralyzováni nejistotou, bude to potlačovat inovace a pokrok. Bývalý britský ministr pro životní prostřední Michael Meacher však konstatoval v rozhlase: "Oni říkají, že nenašli důkazy, že je konzumace geneticky modifikovaných potravin zdravotně riziková, ale veřejným skandálem je, že nikdo nezkoumal v této věci žádné důkazy - prostě se jen předpokládá, že geneticky modifikované plodiny jsou bezpečné."
22. 7. 2003
Zdroj: Britské Listy


- Vytisknout stránku -

  Související odkazy
 Více z Tématu - Články