Registrací získáte možnost přispívat, diskutovat, měnit vzhled... |
|
|
Světový den výživy
|
Každoročně je od roku 1981 ve více než 150 zemích světa připomínán 16. říjen jako Světový den výživy. Slaví se na základě rozhodnutí konference OSN pro výživu a zemědělství (FAO) z roku 1979, ve výroční den založení této organizace v roce 1945. Letošní Světový den výživy je věnován boji proti hladu v rozvojových zemích. Podle zdrojů OSN umírá denně hladem nebo na nemoci způsobené hladem 24 000 lidí, z toho tři čtvrtiny jsou děti mladší 5 let.
Za příčiny hladu jsou nejčastěji označovány hladomor a války. Ve skutečnosti ale mají na svědomí pouze 10 % z celkového počtu obětí, protože většina jich umírá na chronickou podvýživu, kterou je na celém světě postiženo asi 800 milionů lidí. Odborníci se domnívají, že nejefektivnější zbraní proti hladu je vzdělanost. Mnohé země, včetně České republiky, ale mají problém opačný. Je jím nadměrný příjem energie a obezita. Rozdíl je i v příčinách úmrtnosti. Oproti rozvojovým zemím jsou v ekonomicky vyspělých státech nejčastější příčinou úmrtí nemoci srdce a cév. Platí to i pro naši republiku, kde na tyto choroby umírá polovina populace, denně je to téměř 200 lidí. V České republice jsou i přes jistá zlepšení v posledních letech údaje o nemocnosti a úmrtnosti na srdečně-cévní onemocnění a o střední délce života stále méně příznivé než ve vyspělejších zemích. Jedním z důvodů jsou nevhodné stravovací zvyklosti (nadměrný energetický příjem, vysoká spotřeba nevhodných tuků, jednoduchých cukrů, soli a živočišných potravin a na druhé straně nízká spotřeba ovoce, zeleniny a ryb). Nevhodný způsob stravování spolu s nedostatkem pohybové aktivity může vést ke zvýšenému výskytu rizikových faktorů, mezi které patří obezita, vysoký krevní tlak, zvýšená hladina cholesterolu v krvi a onemocnění cukrovkou. Souvislost kardiovaskulárních onemocnění s výživovými rizikovými faktory je známa již dlouho, proto jsou v řadě zemí vypracovávány směrnice výživy obyvatelstva. S pokrokem vědy a s novými zkušenostmi, objevy a výsledky studií se některá doporučení během času upřesňují, rozšiřují nebo korigují, někdy dokonce i mění. Taková doporučení jsou populaci často předkládána formou "výživové pyramidy". Jednu z nejnovějších verzí vytvořili odborníci z Fóra zdravé výživy na základě dlouhodobého sledování stravovacích zvyklostí a vývoje zdravotního stavu obyvatel ČR. Důležité je, aby základní pravidla určená nejširší populaci byla jednoduchá, názorná a srozumitelná a neobsahovala mnoho striktních zákazů, které mohou spíše odradit než motivovat. Úkolem pracovníků Státního zdravotního ústavu, kteří se zabývají nutriční výchovou, je ve spolupráci s médii dostat výživová doporučení do širšího povědomí a zaujmout veřejnost. Zda se podle nich bude řídit, se musí rozhodnout každý sám. Informace k této problematice, včetně výživové pyramidy, lze získat také na stránkách Státního zdravotního ústavu: http://www.szu.cz. 15.10.2003 Autor:MUDr. D. Štundlová, SZÚ, Centrum zdraví a životních podmínek Zdroj:http://www.szu.cz
- -
|
|
|
|