Registrací získáte možnost přispívat, diskutovat, měnit vzhled... |
|
|
Čaj proti infarktům?
|
Už mnoho let je známo, zejména z holandských studií, že lidé pijící hodně čaje mají menší výskyt komplikací arteriosklerózy, tedy hlavně infarktů myokardu. Dle výzkumů Dr.Josepha Judda z U.S. Department of Agriculture snižuje pití běžného (černého) čaje v krvi hladinu "špatné" odrůdy cholesterolu, tzv. LDL, lipoproteinů o nízké hustotě, které se významně na tvorbě cévní sklerózy podílejí. Hladina LDL v krvi se dokonce už po třech týdnech pití několika šálků černého čaje snížila o 7 až 11 %.
Že je čaj zdravější než káva se už propaguje dlouho a marketing čaje toho využívá: za čaj utratili Američané v roce 1990 1,84 miliardy dolarů a v roce 2002 už přes 5 miliard dolarů. Silný čaj má podobně povzbudivé účinky jako káva, protože obsahuje purinovou sloučeninu theofylin, podobnou kofeinu z kávy, a tak náruživí kafaři by měli přejít na čaj. Pokud to má vést k prevenci arteriosklerózy, je třeba to doplnit správným životním stylem - omezením živočišných tuků, pohybem, nekouřením, a hlavně - každý starší člověk by měl svou hladinu cholesterolu znát. 12.10.2003 Autor: prof.MUDr.Vratislav Schreiber Zdroj: Akademon
- -
|
|
|
|