Registrací získáte možnost přispívat, diskutovat, měnit vzhled... |
|
|
Přehled tisku 22. červenec 2004
|
Na téma veřejné zdravotnictví a práce hygienické služby (Hospodářské noviny, Lidové noviny, Mladá fronta Dnes, Právo, Večerník Praha). Zpracováno ve spolupráci s knihovnou Státního zdravotního ústavu.
SZÚ 15671 Klíšťatům se v těchto dnech daří : Nejvíce nakažených je na Děčínsku. Klíště je třeba vyviklat, nikoli vykroutit, radí lékařka Holečková Jitka,In: MF Dnes, s.A5,Zpráva INFEKCE PARAZITÁRNÍ. HLAVNÍ HYGIENIK ČR. * Nejvíce nakažených klíšťat je již tradičně na Děčínsku, v jižních Čechách, v okolí Hradce Králové, Ostravy, Žďáru nad Sázavou nebo Klatov. "V těchto oblastech může být infikováno encefalitidou každé sté klíště, takže riziko nákazy je dost vysoké," řekl hlavní hygienik ČR Michael Vít.
SZÚ 15672 Proti klíšťatům lze použít zrychlené očkování : O vakcínu je možné žádat i nyní, kdy jsou klíšťata na vrcholu své aktivity Skurovcová Pavla,In: Hospodářské noviny, příl. Zdraví, s.2,Zpráva INFEKCE PARAZITÁRNÍ. VAKCINACE. * O prázdninách lidé častěji vyrážejí do přírody, a proto je riziko setkání s klíšťaty větší než jindy. Proti klíšťové encefalitidě je možné nechat se očkovat. Lékaři to doporučují zejména lidem, kteří žijí v rizikových oblastech nebo cestují.
SZÚ 15673 Třetina ovoce a zeleniny nemá vyhovující kvalitu ČTK,In: Právo, s.16,Zpráva POTRAVINÁŘSKÁ INSPEKCE. * Přibližně třetina vzorků čerstvého ovoce a zeleniny, které letos zkontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v prodeji, nevyhovuje. (viz též Lidové noviny, s.6)
SZÚ 15674 I přes zákaz EU lidé krmí vepře zbytky jídel : Podle veterinářů se prostřednictvím zbytků z kuchyní na prasata může přenášet i řada vážných nemocí Kerles Marek, Bušková Karolína,In: Lidové noviny, s.5,Zpráva EU. LEGISLATIVA. * Ani na ministerstvu zemědělství se paradoxně nedodržuje nařízení EU o zákazu krmení hospodářských zvířat zbytky jídel z jídelen a restaurací. Od 1. května by měly všechny české jídelny a restaurace, které dosud prodávaly zbytky jídel chovatelům zvířat, naopak za likvidaci zbytků platit. Důvodem je nařízení Evropské unie z roku 2002, které zakazuje krmit hospodářská zvířata právě kuchyňským odpadem.
SZÚ 15675 Týden kojení zdůrazňuje přirozenou stravu čtk,In: Hospodářské noviny, příl. Zdraví, s.2, Zpráva WHO. VÝŽIVA. * Světový týden kojení také letos poukazuje na nejpřirozenější způsob výživy dětí. Mateřské mléko je to nejlepší pro zdravý vývoj dětí. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by děti do půl roku měly být pouze kojeny.
SZÚ 15676 Jak se vyhnout chybám při grilování : Při opékání vuřtů na klacku vzniká až třicetkrát více škodlivých látek než při rožnění Skurovcová Pavla,In: Hospodářské noviny, příl. Zdraví, s.1,Článek VÝŽIVA. INFEKCE. * Mezi nejčastější nemoci, kterými se může člověk při přípravě i po konzumaci špatně ugrilovaného masa nakazit, je kampylobakterióza či salmonelóza. První z jmenovaných nemocí vzniká nejčastěji po požití nepropečeného kuřecího masa. S baktériemi salmonely je možné přijít do styku při zpracování masa.
SZÚ 15677 Před paprsky T se nic neskryje : Terahertzové záření objevuje skryté zbraně, vady materiálu, nádory a přečte i zavřenou knihu Tuček Josef,In: Hospodářské noviny, příl. Věda a lidé, s.4,Článek VĚDA A VÝZKUM. RAKOVINA. * Veškeré fyzikální vlastnosti paprsků T ještě nejsou známy. Například v medicíně se paprsky T dají uplatnit, protože věrně signalizují množství vody ve tkáních. Obsah vody je jiný ve zdravé tkáni a jiný v nádoru. Rovněž hustota nádoru je vyšší, což odražené záření ukáže.
SZÚ 15678 Chytrá houba dokáže léčit plísně na nohou : Preparát vyvinutý českým vědcem pomáhá zlepšit potíže způsobené lupénkou Grosmanová Markéta,In: Hospodářské noviny, příl. Zdraví, s.3,Článek DERMATOLOGIE. * Lékaři dostali do rukou novou zbraň proti lupénce a jiným závažným kožním onemocněním. Tak jsou v posledních měsících prezentovány účinky nového preparátu. Pravda je ale někde uprostřed: lék pomáhá, ale nečekejte od něj zázraky.
SZÚ 15679 Říhající dobytek ohřívá zeměkouli : Očkování by mělo odstranit ze žaludků krav a ovcí mikroorganismy, které vytvářejí skleníkový plyn metan Tuček Josef,In: Hospodářské noviny, příl. Věda a lidé, s.5,Článek GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ. * Jak uvádí britský časopis Economist, metan tvoří třináct procent australských emisí skleníkových plynů. Kdyby se tedy podařilo jeho množství snížit, tato země by snáze plnila závazky Kjótského protokolu. Archebaktérie dýchají oxid uhličitý, který přetvářejí na metan při stravování organických látek - například z potravy v žaludcích přežvykavců. Kráva kvůli nim z těla říháním vypustí asi 200 litrů metanu denně.
- -
|
|
|
|