Registrací získáte možnost přispívat, diskutovat, měnit vzhled... |
|
|
Přehled tisku 19. duben 2005
|
Na téma veřejné zdravotnictví a práce hygienické služby (Hospodářské noviny, Lidové noviny, Mladá fronta Dnes, Právo, Večerník Praha). Zpracováno ve spolupráci s knihovnou Státního zdravotního ústavu.
SZÚ 16951 Alergikům opět začala sezóna : Při vzniku onemocnění hraje důležitou roli nejen dědičnost, ale i psychika a stres Lacková Zdena,In: Právo, příl. Zdravé rady, s.S3,Článek ALERGIE. * Ačkoli je ke kontaktu s pyly více příležitostí na venkově, pylovou alergií trpí více městská populace. V každém případě je prokázáno, že výfukové plyny, kterých je více ve městech, zhoršují kvalitu pylových zrn. Ta se stávají agresivnější, snáze dráždí sliznice, a tím vyvolávají alergické potíže.
SZÚ 16952 Významný krok v boji s rakovinou : Zasloužili se o něj čeští vědci pracující v Dánsku Pergl Václav,In: Právo, s.5,Zpráva ONKOLOGIE. VĚDA A VÝZKUM. * Významný krok v boji s rakovinou se podařil českým vědcům, kteří pracují v Dánsku v Centru pro výzkum rakoviny. Svědectví o tom přinesl vědecký časopis Nature. Vědecká práce profesora Jiřího Barteka a dalších je velkým skokem při poznávání rakovinového procesu.
SZÚ 16953 Následky těžby uranu se mění v kvalitní hnojivo ČTK,In: MF Dnes, s.A5,Zpráva ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. PŮDA. * Čeští vědci téměř deset let pracovali na tom, jak zlikvidovat následky chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem. Nyní přišli se sanační technologií, při které vzniká kamenec. Ten se pak zpracovává na kvalitní průmyslové hnojivo. (viz též Lidové noviny, s.20, Hospodářské noviny, s.4)
SZÚ 16954 Vědci přišli s lékem proti rakovině čtk,In: Lidové noviny, příl. Zdraví, s.VI,Zpráva ONKOLOGIE. VĚDA A VÝZKUM. * Vědci z Institutu pro výzkum rakoviny v Londýně věří, že vyvinuli nový způsob, jak bojovat s dědičnou rakovinou prsu. Ta má souvislost s "nepřátelskými" geny, známými jako BRA 1 a BRCA 2. Informoval o tom odborný časopis Nature.
SZÚ 16955 Které pečivo je nejzdravější Slívová Hana,In: Lidové noviny, příl. Zdraví,s.VI,Článek VÝŽIVA. ZDRAVÍ. * Tmavé pečivo nemusí být vždycky celozrnné a celozrnné pečivo nemá nižší energetickou hodnotu než bílé. Vyznat se dokonale v množství nejrůznějších druhů chleba a pečiva bývá někdy nadlidský úkol.
- -
|
|
|
|