Registrací získáte možnost přispívat, diskutovat, měnit vzhled... |
|
|
Přehled tisku 6. leden 2007
|
Na téma veřejné zdravotnictví a práce hygienické služby (Hospodářské noviny, Lidové noviny, Mladá fronta Dnes, Právo). Zpracováno ve spolupráci s knihovnou Státního zdravotního ústavu.
SZÚ 19684 Drogy zkusil už každý čtvrtý Čech : U mladých je to téměř čtyřicet procent Vavroň Jiří,In: Právo, s.1+8,Zpráva DROGY. * Alespoň jednou za život vyzkoušelo nějakou psychoaktivní látku, tedy drogu, na 22,3 procenta Čechů. Ovšem mezi mladými lidmi ve věku 18 až 24 let má takovou zkušenost téměř 40 procent z nich. Češi však současně nejsou k drogám tolerantní, s legalizací marihuany by souhlasilo jen 16,5 procenta obyvatel, většina společnosti je proti.
SZÚ 19685 Kvůli listerii potratily dvě ženy : Obě těhotné byly z Brna a přišly o děti v posledních čtrnácti dnech. V jiných případech dobře zabrala léčba antibiotiky Karásková Ivana, Gazdík Jan,In: MF Dnes, s.A1+A4,Zpráva INFEKCE BAKTERIÁLNÍ. HLAVNÍ HYGIENIK. * Zdravotníci připomínají, že jsou jen dvě rizikové skupiny lidí, pro něž je listerie nebezpečná: jde o seniory s chronickým onemocněním či sníženou imunitou a právě těhotné ženy. Přesněji pro jejich plod, který je ohrožen asi dvacetkrát více než zdravý člověk. Nejnovější informace o šíření listerie i mezi těhotnými ženami svědčí o tom, že téměř vždy tento problém souvisí se zvýšenou konzumací měkkých sýrů.
SZÚ 19686 Potravináři odhalili další závadný salát čtk,In: Lidové noviny, s.7,Zpráva INFEKCE BAKTERIÁLNÍ. POTRAVINÁŘSKÁ INSPEKCE. * Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala veškerou lahůdkářskou výrobu v Řeznictví a výrobně lahůdek Jindřicha Kosiny v Seči na Chrudimsku. Bakterii listeria monocytogenes obsahoval pochoutkový salát s dobou použitelnosti do 1. ledna. (viz též Právo, s.4)
SZÚ 19687 Propečené pochoutky škodí zdraví : Omezit množství škodlivého akrylamidu v potravinách je cílem evropského projektu, na němž se podílejí čeští vědci Vlčková Eva,In: Lidové noviny, příl. Věda,s.VII+VIII,Článek VÝŽIVA. * Při tepelné úpravě potravin z brambor a obilí vzniká látka zvaná akrylamid, která pravděpodobně způsobuje rakovinu. Koncentruje se v tmavých plochách, tedy v křupavé kůrce n povrchu. Tvorbu škodlivé chemikálie podporuje med a kypřící prášek - velké množství akrylamidu proto najdeme například v perníku nebo sušenkách. Jeho vznik můžeme částečně omezit například pečením při nižší teplotě nebo fermentací těsta kvasnicemi.
SZÚ 19688 V Praze je nejméně nemocných ČTK,In: Lidové noviny, s.6,Krátká zpráva EPIDEMIOLOGIE. SZÚ. * Počet nachlazených stoupl, chřipka se však vyskytuje ojediněle. Uvedla to Marie Otavová ze Státního zdravotního ústavu. Akutní onemocnění dýchacích cest nejvíce sužovala Jihomoravský kraj. Naopak nejméně nemocných je mezi Pražany
- -
|
|
|
|