Registrací získáte možnost přispívat, diskutovat, měnit vzhled... |
|
|
Středa, 20.Listopad 2002
|
Články
|
Nebezpečí akrylamidu
|
bylo dosud prokázáno jen na krysách, ale nikoli na člověku. Akrylamid má u krys prokázaný rakovinotvorný účinek. Přesto německá ministryně zemědělství a ochrany spotřebitelů nedávno varovala před konzumací potravin s obsahem akrylamidu. Pro člověka potenciálně nebezpečná látka vzniká v potravinách bohatých na uhlovodany jako vedlejší produkt hnědnoucí reakce při pečení, smažení, grilování či fritování jak v průmyslové výrobě, tak i v domácí troubě.
Oč tmavší jsou ve výsledku například hranolky, pečené brambory, některé druhy pečiva, káva či pražené kukuřičné vločky (cornflakesy), o to vyšší je pravděpodobnost výskytu látky. Spotřebitelům lze doporučit vyhýbat se konzumaci potravin s obsahem akralamidů a pokud si připravují pokrmy sami pak spíše vařit a pokud už pečou nebo smaží, pak jen pomalu a nikoli do hněda nebo dokonce do černa, a odpustit si tedy kýženou křupavou kůrčičku. Zdroj: ČTK
- -
|
|
|
|