SBÍRKA PŘEDPISŮ
ČESKÉ REPUBLIKY


--------------------------------------------------------------------------------

Profil předpisu:
Titul předpisu: 
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky použití látek přídatných, pomocných a potravních doplňků 
Citace: 53/2002 Sb. Částka: 22/2002 Sb. 
Na straně (od-do): 866-981 Rozeslána dne: 15. února 2002 
Druh předpisu: Vyhláška Autoři předpisu: Ministerstvo zdravotnictví 
Datum přijetí: 29. ledna 2002 Datum účinnosti od: 1. března 2002 
Platnost předpisu: ANO Pozn. k úč.: 

Hesla rejstříku: 
Vydáno na základě: 
110/1997 Sb. § 19 písm. a) 
Předpis mění: 
Předpis ruší: 
298/1997 Sb. 

--------------------------------------------------------------------------------
Text předpisu:


53


VYHLÁŠKA


Ministerstva zdravotnictví


ze dne 29. ledna 2002,


kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost
jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky použití látek přídatných,
pomocných a potravních doplňků


Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb., (dále jen "zákon"):



§ 1

(1) Tato vyhláška stanoví množství a druhy látek přídatných, pomocných a potravních doplňků, které se smějí vyskytovat v potravinách a potravinových surovinách, podmínky jejich použití, potraviny a potravinové suroviny, v nichž se mohou tyto látky vyskytovat. Dále tato vyhláška stanoví přípustná množství látek kontaminujících, které smějí potraviny a potravinářské suroviny obsahovat. Nejvyšší přípustné úrovně radioaktivní kontaminace potravin stanoví zvláštní právní předpisy.1)

(2) Požadavky na balené vody upravuje zvláštní právní předpis.2)



§ 2

(1) Potraviny a potravinové suroviny, které obsahují vyšší než nejvyšší povolené množství látek přídatných a pomocných, nelze uvádět do oběhu.3) Nejvyšší přípustné množství se pro látky přídatné stanoví číselnou hodnotou nebo množstvím nezbytným pro dosažení zamýšleného technologického účinku při zachování správné výrobní praxe (dále jen "nezbytné množství").

(2) Pro hodnocení výskytu jednotlivých kontaminujících látek v potravinách se používá:


a) 
nejvyšší přípustné množství, při jehož překročení je potravina a potravinová surovina vyloučena z oběhu,


b) 
přípustné množství; podmínky posouzení potravin podle této limitní hodnoty stanoví příloha č. 2, nebo


c) 
speciální množství, které se stanoví pro potraviny určené pro zvláštní výživu;4) při překročení této hodnoty nelze potravinu použít pro tento účel.


(3) Potravní doplňky uvedené v příloze č. 4 lze použít k obohacování potravin nejvýše do hodnoty stanoveného procentuálního podílu referenční dávky. Používání potravních doplňků neuvedených v příloze č. 4 stanoví zvláštní právní předpis.5)



§ 3

(1) Látky přídatné,6) které se smějí vyskytovat v potravinách s uvedením jejich kódu, pod kterým je přídatná látka označována v číselném systému Evropské unie, jejich členění do kategorií, limity a další podmínky jejich použití a označování na obalech stanoví příloha č. 1.

(2) Kontaminující látky,6) toxikologicky významné látky a látky vznikající činností mikroorganismů, limity a další podmínky jejich výskytu v potravinách a způsob jejich hodnocení stanoví příloha č. 2.

(3) Pomocné látky,6) které lze použít k výrobě potravin, potravinových surovin, limity a další podmínky jejich použití a označování stanoví příloha č. 3.

(4) Potravní doplňky,6) které lze použít k obohacování potravin, jejich formy, limity a další podmínky jejich použití a označování stanoví příloha č. 4.



§ 4

(1) Zvláštní právní předpis, který stanoví požadavky pro čistotu látek užívaných k výrobě léčiv,7) se vztahuje též na požadavky na identitu a čistotu látek používaných k výrobě potravin jako potravních doplňků.

(2) Požadavky na identitu a čistotu stanovené zvláštním právním předpisem8) se vztahují též na látky používané k výrobě potravin jako látky přídatné.

(3) U látek, které se používají buď jako potravní doplněk, nebo jako přídatná látka, se čistota a identita hodnotí podle účelu, pro který byla látka při výrobě potraviny použita.



§ 5

(1) K dosažení snadného a přesného dávkování potravních doplňků a přídatných látek při výrobě potravin lze tyto látky používat také v naředěné formě jednotlivě nebo v jejich směsi.

(2) K ředění těchto látek se používá voda odpovídající požadavkům zvláštního právního předpisu,9) potraviny, potravinové suroviny a dále nosiče a rozpouštědla pro tento účel povolená (část 12 přílohy č. 1).

(3) Pro zajištění stability naředěných forem se používají


a) 
bez omezení ty přídatné látky uvedené v příloze č. 1, které jsou povolené k použití pro výrobu potravin v nezbytném množství, a


b) 
konzervanty uvedené v příloze č. 1, a to pouze v množství, které je k tomuto účelu potřebné.


(4) Množství nežádoucích příměsí a kontaminantů, jejichž obsah v čisté látce (v potravním doplňku a přídatné látce) je zvláštním právním předpisem7),8) omezen, se snižuje v naředěných formách úměrně stupni ředění a v případě kontaminantů také úměrně obsahu v látce použité k naředění.



§ 6

Zrušuje se vyhláška č. 298/1997 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné, ve znění vyhlášky č. 3/1999 Sb., vyhlášky č. 323/1999 Sb. a vyhlášky č. 274/2000 Sb.



§ 7


Přechodné ustanovení

Potraviny vyrobené a uvedené do oběhu přede dnem účinnosti této vyhlášky se posuzují podle dosavadních právních předpisů.



§ 8


Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. března 2002.



Ministr:


prof. MUDr. Fišer, CSc. v. r.


____________________________________________________________

1) 
Zákon č. 18/1997 Sb., o mírovém využití jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon) a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění zákona č. 83/1998 Sb., zákona č. 71/2000 Sb., zákona č. 132/2000 Sb. a zákona č. 13/2002 Sb. Vyhláška č. 184/1997 Sb., o požadavcích na zajištění radiační ochrany.

2) 
Vyhláška č. 292/1997 Sb., o požadavcích na zdravotní nezávadnost balených vod a způsobu jejich úpravy, ve znění vyhlášky č. 241/1998 Sb. a vyhlášky č. 465/2000 Sb.

3) 
§ 10 odst. 1 zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

4) 
§ 18 písm. g) zákona č. 110/1997 Sb.

5) 
§ 11 odst. 2 písm. b) zákona č. 110/1997 Sb.

6) 
§ 2 zákona č. 110/1997 Sb.

7) 
Vyhláška č. 1/1998 Sb., kterou se stanoví požadavky na jakost, postup při přípravě, zkoušení, uchovávání a dávkování léčiv (Český lékopis 1997), ve znění pozdějších předpisů.

8) 
Vyhláška č. 54/2002 Sb., kterou se stanoví zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek.

9) 
Zákon č. 110/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů.



Příloha č. 1 k vyhlášce č. 53/2002 Sb.



Látky přídatné



Příloha č. 2 k vyhlášce č. 53/2002 Sb.



Kontaminující látky v potravinách



Příloha č. 3 k vyhlášce č. 53/2002 Sb.



Pomocné látky určené k výrobě potravin



Příloha č. 4 k vyhlášce č. 53/2002 Sb.



Potravní doplňky