Vítejte na ZDRAV.cz
  Hledat

Rozšířené hledání

  Menu
· Všechna témata
· Archiv
· Statistiky
  Přihlášení
Uživatelské jméno

Heslo

Registrací získáte možnost přispívat, diskutovat, měnit vzhled...
  Uživatelské menu

  Bezcigaret.cz
Do nového dne
uh, uh, uh
s cigaretou
  Redakce
· Reklama
· Redakce
· Prohlášení
  Archiv html
· Adresář firem
· Zákony a vyhlášky
· Marketing pro zdraví
  Zdrav.cz

Přidat zdrav.cz
do Oblíbených položek

Ikona na Vaše stránky
www.zdrav.cz

Zdrav.cz
jako Výchozí stránka

Úterý, 27.Květen 2003 Články 

Televize BBC natočila videomateriál, na němž se chlubí němečtí a holandští zpracovatelé potravin, že se jim podařilo vytvořit nezjistitelné metody, jak znehodnocovat kuřecí maso, určené pro nemocnice, školy a restaurace levnými odpadovými hovězími tkáněmi a vodou.

Tentýž investigativní pořad televize BBC také zjistil, že obalované kuřecí kousky "Blue Parrot" velkého britského potravinářského supermarketu Sainsbury's obsahují vepřovou i hovězí DNA. Firma Sainsbury's se brání, že prý hovězí DNA pochází z mléčné bílkoviny a že vepřová DNA je důsledkem kontaminace v laboratoři...
Podle informací televize BBC, která ve středu večer vysílala shrnutí připravovaného pořadu Panoráma, je dosud "impregnace" kuřat bílkovinami jiného původu v Evropské unii zcela legální a běžně prováděnou praxí, pokud je uvedeno na obalu kuřete "obsahuje hydrolyzované bílkoviny". Odborníci požadují, aby byly evropské zákony na ochranu potravin v tomto smyslu podstatně zpřísněny.
Pořad "Panorama" televize BBC, natočený ve spolupráci s deníkem Guardian zjistil, že velké množství mražených kuřat, dovážených každý týden do Británie, je napouštěno hovězími bílkovinami, které nejsou testovány na BSE, nemoc šílených krav. Není tak při konzumaci kuřecího masa vyloučeno nebezpečí BSE...
Jde o velkoobjemový dovoz kuřat do Británie ze zemí Evropské unie. Jaká je praxe dovozu západoevropských kuřat do České republiky?
Investigace tohoto skandálu je zajímavým příkladem spolupráce různých sdělovacích prostředků na záležitosti veřejného zájmu. Reportéři natočili výroky pracovníků jedné holandské potravinářské firmy, že je nyní možno manipulovat hovězí DNA takovým způsobem, že to inspekční potravinářské úřady nezjistí. Kuřata, obsahující cizorodou DNA, jsou, jak bylo zjištěno, dovážena do Británie ve velkém množství.
Pořad Panorama natočil jednoho německého dodavatele bílkovin pro velké holandské firmy, prodávající kuřata, jak vysvětluje, že jeho firma Prowico, si vypracovala tajné hypermoderní technologie jak rozložit DNA těchto bílkovin, takže státní inspekce přítomnost hovězích tkání nezjistí.
Bílkoviny jsou hydrolyzovány a je z nich vyroben prášek, jímž se pak injekcemi napouštějí kuřata. Ta pak přijímají velké množství vody, což silně zvyšuje zisky výrobních firem. Z testů vyplývá, že některé kuřecí
řízky obsahují až 50 procent přidané vody. Firma Prowico uvedla, že zdrojem hovězích bílkovin jsou kravské kůže z Brazílie. Přiznala, že hovězí bílkoviny netestuje, zda obsahují nemoc šílených krav, avšak poukazuje na to, že se v Brazílii tato choroba nevyskytuje.
Hlavní poradce britské vlády pro nemoc šílených krav však konstatoval, že vzhledem k tomu, že je známo, že dobytek je nositelem této choroby, netestování hovězích bílkovin je nepřijatelné. Podrobnosti v angličtině jsou ZDE.
21. 5. 2003
Zdroj: Britské listy


- Vytisknout stránku -

  Související odkazy
 Více z Tématu - Články