Registrací získáte možnost přispívat, diskutovat, měnit vzhled... |
|
|
Sobota, 09.Prosinec 2006
|
Články
|
Zdraví a trans mastné kyseliny
|
New York jako první město ve Spojených státech v úterý vydal zákaz připravovat ve všech zařízeních veřejného stravování pokrmy za použití trans mastných kyselin. Vědci mají totiž podezření, že přispívají ke vzniku srdečních onemocnění. Zdravotní rada města rozhodla, že tyto tuky budou muset být odstraněny ze všech pokrmů v restauracích do 1. července 2008.
Původně New York zvažoval zakázat pokrmy s obsahem trans mastných kyselin od 1. července 2007, po protestech zástupců odvětví restauračního stravování však termín o rok posunul. Do konce pololetí příštího roku však budou muset provozovny přestat používat oleje se zakázanými látkami. Trans mastné kyseliny vznikají hydrogenací tuků a používají se ke ztužování rostlinných tuků, které tak mnohem déle vydrží.
Americký Federální úřad pro potraviny a léky (FDA) doporučuje Američanům omezit spotřebu trans mastných kyselin a potravinářským výrobcům přikazuje uvádět na svých produktech podíl těchto látek. U nich je zjištěno, že minimálně krátkodobě zvyšují hladinu nežádoucího cholesterolu v krvi, a tím se podílejí na ucpávání cév. Pro FDA však dosavadní výsledky studia vlivu těchto látek nejsou dostatečně průkazné na to, aby je plošně zakázal. 5.12.2006 Zdroj: iHNed
- -
|
|
|
|